Portrettekenen

Portrettekenen

De cursus wordt gegeven door mevrouw Anny Mortier. Eigen materiaal meebrengen.
Prijs van de cursus: 80 euro.

Het tekenen van portretten is een kunstvorm die door oefening steeds kan worden verbeterd. We gaan in onze lessen proberen om in verscheidene stappen iedereen bij te brengen wat belangrijk is om een goed portret te maken. Uiteraard is het ,zoals met alle tekenvaardigheid toch, dat met voldoende oefenen er steeds betere resultaten zullen bekomen worden.

We beginnen met wat algemene kennis en gaan dan via specifieke onderdelen , zoals ogen , mond ,schaduw enz verder om onze portretten te vervolledigen of te vervolmaken. Het kijken en zien is hierbij een belangrijk gegeven. Het leren juist overbrengen van datgene wat men ziet bekomt men door alweer oefening.

We hopen met onze lessenreeks de leerlingen vooruit te helpen en bij te brengen wat er belangrijk is.

Wie begeleiding verlangt om zelfgekozen onderwerpen uit te beelden met verf is eveneens hartelijk welkom.

Mevr Anny Mortier:

Tekenen is voor mij reeds vroeg een belangrijke bezigheid geweest. Na een academische opleiding kon ik deze passie ook als beroep uitoefenen. De werken hebben meestal als achtergrond : een verhaal, een geschiedenis, een symbolische voorstelling … Vandaar de neiging naar een meer decoratieve stijl. Zoals ook het gebruik van koorden, die de lineaire vormgeving accentueert. Ook het licht speelt een rol in de compositie en benadrukt de onderwerpen. Vooral het tekenwerk is een belangrijke factor, ook bij het schilderen met olieverf.

Een traditionele stijl, met een spontane, losse verftechniek, blijft hierbij gehandhaafd. Werken met olieverf of acrylverf, en met aquarel of pastel : De werken uitgevoerd met het paletmes of met koorden voor de lineaire vormgeving, geven het werk op zichzelf een aparte uitbeelding van vormen en kleuren. Belangrijk onderdeel van de compositie is het licht die de vormen benadrukt, de kleuren moeten het licht overbrengen. Onderwerpen worden genomen uit de natuur omwille van de wonderbare en unieke vormgeving.

Mijn grote voorliefde gaat zonder twijfel naar het tekenen en schilderen van het portret. Elk menselijk wezen is een origineel kunstwerk op zichzelf, dus een uiterst boeiende uitdaging om het op papier of op doek te zetten, of zelfs uitgebeeld met stukjes mozaïek.

Palmares : Verschillende kunstprijzen, waaronder de regeringsmedaille “Belgium Pro Arte”, de Prijs Baron de Brouwer voor Xylografie, de Graphiaprijs te Hamburg, de Prijs van de Nationale Commissie voor Kunstambachten, afdeling “Glasraam“ – 2de prijs : Actiecomité ter bevordering der Gentse Havenbelangen – Prijs : Stichting “ O. Vande Voorde “, Toegepaste Kunsten …

Lessenrooster 2024-2025 :

28-09-2024

26-10-2024

30-11-2024

28-12-2024

25-01-2025

22-02-2025

29-03-2025

26-04-2025

31-05-2025

Sessies Portret.
Voorstel : 9 zaterdag-voormiddagen van 9u30 tot 11u30.
Opmerking : dit zijn telkens de laatste zaterdag-voormiddagen van de maand.
Programma van de sessies