Nieuwe mogelijkheden….

Voor het nieuwe jaar stellen we een nieuwe cursus voor aan iedereen die er interesse voor heeft. Linoleum snijden is een manier om ontwerpen en ideeén aan toeschouwers te tonen.

Linoleum snijden is een druktechniek waarbij je delen uit het linoleum snijdt, die bij het drukken op papier wit moeten blijven. Het snijden doe je met een gutsmesje. De delen die je zichtbaar wilt hebben moeten heel worden gelaten, hier komt namelijk de inkt (of verf) op en dit wordt op het papier gedrukt.

Er kan eerst een tekening op het linoleum gemaakt worden, waarbij er rekening mee moet worden gehouden dat de afdruk in spiegelbeeld zal zijn. Rond de afbeelding die moet blijven staan wordt met speciale gutsen het linoleum weggesneden. Verwarmd linoleum is zachter en daardoor gemakkelijker te bewerken. Met een roller wordt speciale drukinkt op de achtergebleven hoge delen aangebracht. Vervolgens wordt er een dik papier op het linoleum gelegd, dat met een hoogdrukpers krachtig wordt aangedrukt. Lino’s kunnen ook met de hand worden afgedrukt. Daarbij kan een baren gebruikt worden of een simpele lepel.

Het maken van een lino met meerdere kleuren. Links twee platen die zijn gegutst. De bovenste met nog de resten inkt na het afdrukken in verlopende kleuren. Daaronder de andere plaat met zwarte inkt. Rechts platen voor het uitrollen van de inkt, met 3 inktrollers, een tube geel en een pot met rode inkt.

Kleine formaten kunnen ook handmatig met een glad voorwerp worden aangewreven, zoals een lepel, een schone inktroller of een bordenwisser. Daarbij wordt eerder dun papier gebruikt. Dan wordt de afdruk voorzichtig van het linoleum gehaald en te drogen gelegd. Eventueel kan er nog een drukgang plaatsvinden, bijvoorbeeld in een andere kleur. De afdruk van een linosnede kan ook met inkt of verf worden ingekleurd. Van een linosnede kunnen vele honderden afdrukken gemaakt worden voordat het linoleum is versleten.

Lino snijden kan als cursus worden weerhouden vanaf het moment dat we een aantal leerlingen hebben . De cursus zou bv op zondag voormiddag worden gegeven en de dagen dat er les zal worden gegeven kan men terugvinden op de pagina van vrij atelier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *