Porseleindag 2022

Porselein in de vakantie.

Naar jaarlijkse gewoonte hadden we op 20/8 onze “porseleindag”, dat is een soort traditie geworden ondertussen.  Nu ja, jaarlijks …., vorig jaar ging dit natuurlijk niet door vanwege corona, dit jaar keken we er dus allemaal dubbel naar uit.   Iedere deelnemer aan de cursus van het voorbije werkjaar mag deelnemen en telkens is het onderwerp een heel groot geheim – en ja, Sonja kan zwijgen hoor ! – visjes uitgooien heeftgeen zin.  We weten dat zij daar elk jaar een echte gebeurtenis van maakt, een voorbereiding van weken (maanden?) en dat het telkens ook een prettige ervaring is voor ons, deelnemers.  Op die dag komen we allemaal vol verwachting naar Crea en wachten in de gang op elkaar, en op Sonja, alvorens het lokaal binnen te gaan.  In Dali staat immers alles klaar wat we straks nodig hebben : een gans lokaal met blanco porselein in alle soorten en formaten en vooral, de onderwerpen van de dag : de Fuchsia en de Kolibrie.

Een gezellige bedoening alvorens te starten ook : het uitkiezen van het porselein en van de tekening die erop moet.  Een leuke sfeer onder de 12 deelnemers, over de verschillende porseleingroepen heen

Sonja heeft de voorbij weken gezocht op internet en in boeken naar beelden van de plant, beschilderde zelf porselein ter inspiratie, knipte fuchsia- en kolibrie-figuurtjes uit de documenten die ze vond als sjabloon, opdat wij vandaag, zo snel mogelijk kunnen beginnen met het af- of doortekenen.   We krijgen wat instructies mee over de te gebruiken kleuren  (de kleur van het poeder geeft niet altijd zo’n duidelijk beeld van de werkelijke kleur na bak) en even later is iedereen verdiept in zijn eigen werk.

Die dag brengen we altijd onze boterhammetjes mee, Sonja maakt soep voor iedereen, en sommigen hebben een versnapering mee als dessert voor bij de koffie daarna – met 13 aan tafel voor een heel aangename maaltijd op de middag.

Even later kunnen we al verder werken en een paar uur later kunnen we elkaars werk bewonderen.   Sommige stukken raken niet af en gaan mee naar huis, wat wél af is doet Sonja mee om te bakken – een hele verhuis, zoals altijd.  Wij weten al dat we niet het gewenste resultaat mogen verwachten na die eerste bak door de rode kleuren die gebruikt worden, dat er een tweede beschildering nodig zal zijn met een 2de bak alvorens de werkjes tot hun recht kunnen komen – en toch… zo benieuwd naar het resultaat !

4 Comments

  1. Daniella

    Het was opnieuw een leerrijke en aangename dag. Ik kijk al uit naar het volgend lesjaar. Hartelijk dank aan Sonja voor de puike voorbereiding en begeleiding.

    1. Tina

      Het was weer een dag om in te kaderen! Superleuk en leerrijk onderwerp, allemaal toffe madammen en een topje! Wat wil een mens nog meer? Nog meer van dat 🤣. Bedankt Crea , maar vooral bedankt Sonja voor alles !!

    1. Sibylle

      Inderdaad een zeer aangename dag, veel bijgeleerd i.v.m nieuwe kleuren altijd een verrassing na de bak !
      Hartelijk dank Sonja voor al jou voorbereiding, begeleiding , de heerlijke soep en het aangename gezelschap 😉
      Tot 10 september!

Comments are closed.